Vanliga frågor

När lampor i lägenheten går sönder vem byter och betalar?

Hyresgästen byter och betalar själv.

Gäller exempelvis glödlampor, lysrör, glimtändare, proppar, ugnslampor, lampa till köksfläkt, lampor i kyl och frys. 

Om en persienn går sönder vems är ansvaret att laga?

Underhållet av persienn ligger på hyresgästen.

* gäller ej hyresgäster som bor i Vasakronans lägenheter. Ingår i deras service. 

Extralås till lägenheten?

Den som vill ha ett extralås till lägenheten får själv ansvara för installation och stå för kostnaderna. Skulle du förlora nycklar till ditt extralås måste du själv ombesörja för både ny nyckel och stå för kostnaden.

När sätter ni på värmen?

Nu när hösten och kylan kommer smygande får vi ofta frågor som rör värme i lägenheten.

rmen i lägenheten styrs med automatik vilket innebär att vi aldrig sätter på eller stänger av värmen vid någon viss tidpunkt. Förr i tiden gjorde man så men detta gäller inte idag. 

Ju kallare det är utomhus desto varmare vatten skickas ut till elementen. För att kunna hålla den tänkta temperaturen. I vårt fall 21°C.

I samtliga hyresfastigheter använder vi eGain, en väderprognosstyrningstjänst, som reglerar värmesystemet. Fördelar med detta system är det ger ett jämnare inomhusklimat. Dessutom utnyttjas energin effektivare vilket sänker miljöpåverkan.

Vilken temperatur ska jag ha i min lägenhet?

Vi strävar efter att temperaturen i lägenheterna ska hålla 21°C, dagtid. Minimum är 20°C dagtid, vid normala väderförhållanden. 

Om du vill kontrollera temperaturen i lägenheten ber vi dig att mäta temperaturen mitt i rummet en meter ovan golv. Mäter du vid yttervägg eller vid ett fönster blir temperaturen missvisande. Har du lägre än 20-21°C, lämna en serviceanmälan här.

Upplevelsen av behaglig värme är dock olika från person till person men undersökningar visar att de flesta människor upplever god komfort och mår bra vid en inomhustemperatur mellan 20-24°C. 

Tips! Kontrollera om det känns kallt i lägenheten.

Mina element känns kalla ibland, vad beror det på?

I vissa lägenheter är elementen utrustade med termostater som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är 21°C i rummet, stänger den av vattenflödet genom elementet. Efter en stund sjunker temperaturen på elementet och elementet kan kännas kallt. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21°C öppnas termostaten igen. På så sätt hålls en jämn temperatur i lägenheten.

Ofta förknippas kalla element med att det är något fel på systemet. Så behöver det alltså inte vara utan kalla element kan innebär att lägenheten har rätt temperatur och att termostaten fungerar som den ska.

Grilla på balkongen?

På balkongen tillåter vi endast att grilla med elgrill. Tänk på att matos kan störa dina grannar vi ber dig att visa hänsyn.